Uti possidetis blog
Een bericht van Hjalmar Riemersma & Bram Kuypers

Als je ontdekt dat je een hartstochtelijke liefde deelt voor de Alpen en Zwitserse treinen dan is dat een mooi begin voor een samenwerking. Toen de organisatie van 'Kunst op de koffie' mij vroeg voor het project was mijn eerste gedachte ik zoek een jonge schilder. Mijn tweede gedachte was, het is misschien spannender om een tegenpool te vragen. Ik herinnerde mij de prachtige performance van Bram Kuypers bij Code Rood en besloot gelijk voor hem te kiezen. Een onbekende wereld voor mij waarnaar ik nieuwsgierig was.

Bram: na deze performance kreeg ik een mail van Hjalmar dat hij erg onder de indruk was, en hij graag op de hoogte wou blijven van mijn werk. Nieuwsgierig naar de afzender bezocht ik Hjalmars website en bleek direct verkocht aan zijn schilderijen van bergen met hutten en treinen - een fascinatie die ik vanaf kinds al koester. Als iemand ervoor kiest om dit onderwerp leidend te maken in zijn kunstenaarspraktijk, moet het wel een goeie gast zijn, begreep ik. Hjalmars verzoek om een samenwerking voor Kunst op de Koffie leek mij daarom ook erg leuk om aan te gaan. Want hoewel we een voorliefde voor de bergen delen, is de manier waa rop en waaraan wij werken totaal verschillend. Juist dit verschil leek mij interessant aspect om deze samenwerking aan te gaan.

We zijn inmiddels een paar maanden verder en hebben verschillende gesprekken gevoerd, waarin onze fascinatie voor landschappelijkheid naar boven is gekomen. Je zou kunnen zeggen dat er een treinverbinding tussen ons is onstaan. Bram heeft een spannend idee ontwikkeld voor een performance die voortvloeit in een verstillende installatie. Daarover kunnen we natuurlijk nog niet te veel prijs geven! In september duiken we ook de zeefdrukkerij in van Productiehuis Plaatsmaken om een mooie prent te maken die bij de installatie hoort.
Binnenkort daarover meer.